2011'in ilk çeyreği için istihdam görünümü umut veriyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2010 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'deki Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırmasına göre, pek çok sektörde ve bütün bölgelerde olumlu bir işe alım beklentisi bulunuyor. 2011'in ilk üç ayı için üretim ve maden sektörleri ile Ege ve Karadeniz bölgesi işe alımlar noktasında oldukça iyimser.

Manpower'ın İstihdama Genel Bakış Araştırması'na katılanlar yüzde artı 27'lik olumlu bir net istihdam görünümü ortaya koyuyor. Madencilik sektöründeki işverenler en yüksek işe alım tahminini sunuyor. İnşaat, üretim ve ilaç gibi diğer önemli sektörlerde faaliyetlerini yürüten işverenler ise ocak-mart dönemi için parlak bir işe alım tahmininde bulunuyor.

Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş araştırmayla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Araştırmaya 2011'in birinci çeyreği itibariyle Türkiye'nin de katılmış olmasından büyük heyecan duyuyoruz. Dünyada en çok güvenilen istihdam araştırmalarından biri olarak nitelendirilen ve işverenlerin bir sonraki çeyrekte çalışanların sayısını artırma ya da azaltma eğilimlerini ölçmek amacı ile 3 ayda bir gerçekleştirilen araştırmada ülkelerin istihdamları açısından son derece anlamlı sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu verilerin Türkiye'de insan kaynakları eğilimleriyle ilgili tüm sektör paydaşları için önemli bir değerlendirme aracı olacağından eminiz."

Araştırma, işverenlerin bir sonraki çeyrekte çalışanların sayısını artırma ya da azaltma eğilimlerini ölçme amacı ile 3 ayda bir tekrarlanıyor. 48 yıldır yapılıyor ve dünyada en çok güvenilen istihdam araştırmalarından biri olarak görülüyor.

Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması'nda sunulan net istihdam görünümü toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesi alınarak ve bu yüzdeden gelecek çeyrekte işyerlerinde istihdamda bir gerileme bekleyenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanıyor. Türkiye'de bin 2 işverenle yapılan görüşmelere dayanan araştırma net istihdam görünümünü yüzde artı/eksi 3,1'lik bir hata marjıyla sunuyor.

Tüm dünyada 39 ülke ve bölge çapında yaklaşık 64 bin işverene uygulanan İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde en iyimser net istihdam görünümünü Türk işverenler sunuyorlar. Yüzde artı 27 gibi oldukça yüksek net istihdam görünümü olan Türkiye'de bütün bölgelerde ve tek bir sektör dışında bütün sektörlerde işverenler olumlu bir işe alım planına sahip olduklarını belirtiyor.

"Türkiye'deki genel işe alım tahminleri son derece olumlu ve iş arayanların neredeyse her sektörde orta ve uzun vadede mükemmel fırsatlarla karşılaşacağını gösteriyor. İşverenlerin Türkiye'de tek eksi değerde işe alım beklentisi sundukları restoran ve otelcilik sektöründe bile her beş işverenden biri gelecek çeyrekte yine de işe alım yapmayı planladıklarını beyan ediyor." diyen Ebru Coş "Ayrıca Türkiye'nin her bölgesindeki işverenler olumlu işe alım beklentisi içinde olduklarını ifade ettiler. En güçlü işe alım beklentileri ise işverenlerin neredeyse yüzde 40'ının 2011'in ilk çeyreği için kadrolarına çalışan almayı planladıklarını belirttiği Ege ve Karadeniz bölgesinde bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber